Iværksættere bag banebrydende asbestbinder jagter miljøteknologisk blåstempling

Jurist Morten Einshøj og malermester Jesper Haunstoft, der sammen har udviklet en særlig væske til at binde asbestfibre, går nu benhårdt efter at få verificeret deres miljøteknologi med hjælp fra MUDP.

Foto: Fiberbinder ApS.

 

Man kan ikke være for forsigtig, når man arbejder med asbest. Og netop derfor lancerede makkerparret Morten Einshøj og Jesper Haunstoft i 2021 Fiberbinderen, der kan forhindre støvende og sundhedsskadelige fibre som asbest i at hvirvle rundt i luften, når man arbejder med sanering- og nedrivning.

Den bionedbrydelige Fiberbinder er udviklet således, at den kan binde og fiksere helt op til 97 procent af de resterende asbestfibre, som er til stede på en given overflade efter en grundig sanering. Og nu håber de to virksomhedsejere, at den gennemtestede væske kan blive udbredt i Europa ved hjælp af den fælleseuropæiske verifikationsordning for innovative miljøteknologier (ETV):

- Vi håber, at vi med ETV’en kan tage vores flotte resultater fra de mange tests i Danmark og oversætte dem til en standard, der er kendt i Europa, lyder det fra Morten Einshøj, som tilføjer:

- Det vil betyde, at vi forhåbentligt kan udbrede kendskabet til Fiberbinder til andre lande, hvor asbest er et stort problem.

Projektet er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljøministeriet, og ifølge Morten Einshøj har det en kæmpe betydning for makkerparrets drømme om at udbrede kendskabet til Fiberbinder:

- Hvis en lille, dansk virksomhed som vores skal nå ud over Danmarks grænser, så er en ETV altafgørende. Og selvom vi er nået langt på egen hånd, er det en stor hjælp med støtte fra MUDP i forhold til at komme til andre lande.

Der skal stadig gøres grundigt rent

Selvom man som nedriver er grundig med udsugning og støvsuger, er det ofte umuligt at fjerne alle asbestfibre ved sanering. Og det er her, at Fiberbinder kommer ind i billedet. Den orangerøde væske sprøjtes på et givent område, og herved fikserer væsken de tilbageværende fibre, der eksempelvis gemmer sig i spærsamlinger, revner eller sprækker efter sanering.

Men for virksomhedsejerne er det vigtigt at slå fast, at Fiberbinder skal ses som et supplement- og ikke en erstatning for en grundig rengøring:

- Fiberbinder er ikke tryllestøv. Men den kan sørge for, at op mod 97 procent af de resterende fibre bliver fikseret og dermed ikke udgør en sundhedsrisiko, siger Morten Einshøj og understreger, at det allervigtigste først og fremmest er en ekstrem grundig rengøring af området. 

Men drivkraften bag makkerparrets iværksætterrejse har ikke kun været et ønske om at forbedre arbejdsmiljøet for håndværkere, der demonterer gamle tagplader med asbest. En lige så vigtig del af missionen har også været at udvikle et produkt, der modsat tidligere produkter på markedet ikke skader de bygningsdele, som det påføres:

- Det var vigtigt for os at stå med et rent produkt, der ikke var miljøproblematisk. Og i den proces havde vi en række kemiingeniører til at hjælpe os med at sammensætte de helt rigtige ingredienser til væsken, så Fiberbinder i dag er bionedbrydeligt, fortæller Morten Einshøj afslutningsvist.