Herunder findes samtlige materialer og informationer i forbindelse med annoncering af tilskudspuljen i 2016
Bestyrelsen for MUDP indkaldte ansøgninger til Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram – MUDP 2016.
Opslaget blev offentliggjort den 4. marts 2016. Der er lukket for ansøgninger
Bestyrelsen inviterede til ansøgninger på alle områder inden for rammerne af MUDP (herunder vand og klimatilpasning, cirkulær økonomi og genanvendelse af ressourcerne i affaldet, renere luft, kemi, jord, bæredygtigt byggeri og mindre støj), så bestyrelsen får mulighed for at prioritere de mest perspektivrige projekter og miljøløsninger.
Bestyrelsen vil i 2016 prioritere iværksættelse af projekter, som:
- bidrager til at realisere Vandvisionen om fordobling af eksporten af dansk teknologi på vandområdet inden 2025 og målene om en mere effektiv vandsektor
- understøtter vand- og affaldsforsyningerne i at levere endnu mere kvalitet og effektivitet
- fremmer cirkulær økonomi ved at sikre bedre udnyttelse af værdier i ressourcer/affald, og som mindsker uhensigtsmæssige udledninger og forebygger problematiske kemikalier i produkter og materialer
- bidrager til at mindske partikel- og røggas emissioner fra industrielle anlæg og transport
- understøtter klimatilpasning, så bevarelsen af naturværdier kan gå hånd i hånd med beskyttelse af kyster og byer mod erosion og oversvømmelser.
Der kunne indsendes ansøgninger indenfor 3 puljer:
Demonstration af miljøteknologiske løsninger i fuldskala (fyrtårnsprojekter)
I 2016 ønsker bestyrelsen at uddele ca. 50 mio. kr. i tilskud til et eller flere demonstrationsanlæg i fuld skala (fyrtårnsprojekter). Inden for budgetrammen forventer bestyrelsen at kunne finansiere 1 - 3 projekter. Bestyrelsen ser gerne ansøgninger på områder som fx luftrensning, hvor der ikke tidligere er igangsat fyrtårnsprojekter.
Bestyrelsen introducerer i 2016 en præscreenings-procedure for fyrtårnsprojekter. Præscreeningsproceduren medfører, at ansøgningsprocessen opdeles i to faser. I fase 1 indsendes en kort ansøgning og budget. På baggrund af de korte ansøgninger udvælger bestyrelsen de projektforslag, som bestyrelsen ønsker at se en fuld ansøgning på.
– Ansøgningsfrist for fase 1 er 2. maj 2016 kl. 12.00 (fristen er overskredet)
Bestyrelsen vil på baggrund af ansøgninger indkommet i fase 1 vælge et begrænset antal projekter, hvor bestyrelsen vil bede ansøgerne om en fuld ansøgning, der skal indsendes i fase 2. De øvrige ansøgere vil modtage et afslag.
- Ansøgningsfrist for fase 2 er 3. oktober 2016 kl. 12.00 (kun for fyrtårnsprojekter, der er gået videre efter fase 1)
Fyrtårnsprojekter skal kunne fungere som pejlemærker for fremtidens miljøløsninger inden for områder med væsentlig miljøbetydning og kan bidrage til at profilere Danmark som foregangsland, når det handler om udvikling af konkurrencedygtige miljøteknologiske løsninger.
Læs om, hvad der kan søges til, om krav til fyrtårnsprojekter og indsendelse af ansøgninger.
Udviklings-, test og demonstrationsprojekter - MUDP 2016
Ansøgningsfrist var 23. maj 2016, kl. 12.00 (fristen er overskredet)
Bestyrelsen uddeler i 2016 op til 30 mio. kr. i tilskud til udviklings-, test- og demonstrationsprojekter.
Der vil både blive prioriteret store projekter og mindre projekter med et tilskudsbeløb på i størrelsesordenen 0,5-5 mio. kr. Der vil kunne søges om tilskud inden for alle emner under MUDP.
Grøn Innovationspulje - MUDP 2016
Ansøgningsfristen var 23. maj 2016 kl. 12.00 (fristen er overskredet)
Bestyrelsen uddeler i 2016 ca. 19,5 mio. kr. i tilskud til projekter der fremmer innovation og udvikling af miljø- og klimavenlige teknologier i små og mellemstore virksomheder (SMV) og samtidigt understøtter vækst og beskæftigelse. Der kan typisk søges tilskud på 0,5–5 mio. kr. til projekter under denne pulje.
Der kan søges tilskud til teknologiudvikling, test og demonstration samt verifikation af miljøteknologi (ETV) indenfor følgende emneområder:
- Klimatilpasning og vand
- Reduceret belastning af natur og miljø
- Bedre ressourceeffektivitet
Bemærk, at puljen er målrettet små- og mellemstore virksomheder (SMV).
Generel information
Ved vurdering af ansøgninger lægger bestyrelsen vægt på følgende:
• miljø- og ressourcemæssigt potentiale,
• erhvervsmæssigt potentiale,
• projektets nyhedsværdi og faglige kvalitet, og
• projektbeskrivelsens kvalitet.
Særligt i forhold til det erhvervsmæssige potentiale vil bestyrelsen lægge vægt på, at der foreligger konkrete vurderinger af det erhvervsmæssige potentiale og planer for markedsmæssig udbredelse af de nye løsninger, herunder en beskrivelse af:
• Målgruppe og merværdi for brugerne – problem og løsning
• Markedspotentiale samt potentiale for vækst og beskæftigelse i Danmark
• Konkurrencesituation
• Vejen til markedet
• Risici og usikkerhed
Der, hvor det er muligt, skal beskrivelserne indeholde kvantitative oplysninger. For projekter, der er tidligt i teknologiudviklingen, er der ikke krav om en egentlig markedsanalyse, men det forventes, at ansøger beskriver, hvorledes projektet kan bringe nye løsninger frem til markedet, og skitserer den proces, der følger efter den første teknologiudviklingsfase frem mod at løsningen kan bringes på markedet.
Baggrund
Bestyrelsen for MUDP har i januar 2016 offentliggjort sin strategi for MUDP. Bestyrelsens vision frem mod 2020 er:
”En lang række virksomheder har udviklet og demonstreret nye og effektive miljøteknologiske løsninger, som styrker en bæredygtig udvikling, fremmer ressourceeffektivitet, vækst og nye arbejdspladser i Danmark samt eksport af dansk miljøteknologi.”
Bestyrelsen har den 4. marts 2016 offentliggjort sin handlingsplan for 2016, som danner grundlag for opslag af ansøgningsrunder. Læs bestyrelsens handlingsplan
Informationsmøder 2016
Der afholdes informationsmøder for alle interesserede om ansøgningsrunden:
• 30. marts 2016 kl. 13-15.15 hos Aarhus Vand, Bautavej 1, 8210 Aarhus V (mødet er afholdt, se oplæg her)
• 1. april 2016 kl. 13.30 – 15.45 i Miljøstyrelsen, Strandgade 29, 1401 København K
Tilmelding sker til Madeeha Ilyas på maily@mst.dk. Hvis du vil være sikker på en plads, skal du tilmelde dig senest den 17. marts 2016.
Deltagelse i informationsmøde er ikke en forudsætning for at kunne ansøge om tilskud. Møderne er et tilbud om at høre nærmere om kravene til en god ansøgning.
Adresse og kontaktoplysninger:
Miljøstyrelsen Miljøteknologi, Strandgade 29, 1401 København K
Tlf.: 72 54 40 00
Email: mst@mst.dk
MUDP hjemmeside: www.ecoinnovation.dk
Bestyrelsen uddeler i 2016 op til 30 mio. kr. i tilskud til udviklings-, test- og demonstrationsprojekter.
Der vil både blive prioriteret store projekter og mindre projekter med et tilskudsbeløb på i størrelsesordenen 0,5-5 mio. kr.
Der vil kunne søges om tilskud inden for alle emner under MUDP. Projekter vedr. bæredygtigt byggeri og ressource-udnyttelse/affaldsforebyggelse vil blive prioriteret jf. de politiske aftaler herom. Til bæredygtigt byggeri er der særskilt afsat 10 mio. kr. i 2016.
Der kan søges om tilskud til at gennemføre projekter i både Danmark og udlandet. Supplerende information om projekter i udlandet(PDF).
Projekter kan søges af private og offentlige virksomheder, private personer, selvejende institutioner, offentlige og private forskningsinstitutioner, brancheorganisationer og lignende organisationer, foreninger samt grupper eller sammenslutninger af ovennævnte aktører.
Indsendelse af ansøgninger
Ansøgere skal indsende et udfyldt og underskrevet ansøgningsskema samt budgetskema.
Ansøgninger skal være Miljøstyrelsen i hænde senest den 23. maj 2016 kl. 12.00.
Ansøgninger kan sendes med:
- e-mail. Mailen skal mærkes i titelfeltet med: ”MUDP 2016 – (anfør projekttitel)”. Ansøgningsskemaet, der skal underskrives, og budgetskemaet skal vedhæftes e-mailen i PDF-format.
- brevpost. Kuverten skal mærkes på forsiden med "MUDP 2016”. Ansøgningsskemaet skal underskrives og budgetskema skal vedlægges. Ansøgningsmaterialet skal indsendes i 1 eksemplar – uden ringbind eller anden form for indbinding.
Sammen med ansøgningsmaterialet findes en vejledning i udfyldelse af skemaet. Man kan også finde svar på typiske spørgsmål under FAQ på MUDP’s hjemmeside.
Læs mere om projekttyper, tilskudsprocenter, vurderingskriterier m.m.
I 2016 ønsker bestyrelsen at uddele ca. 50 mio. kr. i tilskud til et eller flere demonstrationsanlæg i fuld skala (fyrtårnsprojekter). Inden for budgetrammen forventer bestyrelsen at kunne finansiere 1 - 3 projekter.
Bestyrelsen ser gerne ansøgninger på områder som fx luftrensning, hvor der ikke tidligere er igangsat fyrtårnsprojekter.
Fyrtårnsprojekter er større satsninger og projekter hvor fremtidens miljøteknologiske løsninger etableres og demonstreres i fuld skala. Der skal være tale om løsninger, som er miljømæssigt bedre end reguleringen foreskriver. Projekterne kan involvere flere aktører og bidrage til at fremme samarbejde på tværs af brancher. Projekterne kan være baseret på kobling af flere løsninger og teknologier og dermed også demonstrere helhedsløsninger. Tilskud fra MUDP afhjælper en del af de økonomiske usikkerheder, der er forbundet med etableringen af nye løsninger i fuld skala.
Der lægges særligt vægt på, at projekter, der modtager støtte:
- bidrager til at demonstrere ny lovende teknologi, der er klar til implementering, men hvor der er en teknologisk og økonomisk usikkerhed, der kan begrunde et offentligt tilskud til etablering og drift af det første anlæg, der skal fungere i fuld skala,
- har særlig demonstrationsværdi, både i Danmark og udlandet, f.eks. ved at have en vis størrelse (fuldskala anlæg), en særlig nyhedsværdi, innovativ teknologisk løsning og bidrager til miljøforbedringer på prioriterede områder,
- bidrager med løsninger på områder, hvor der er erhvervsmuligheder i form af vækst og/eller eksport.
Jvf. Lov nr. 130 om MUDP kan der gives tilskud til projekter, der har til formål, at etablere teknologiske løsninger, der indebærer miljøbeskyttelse, der rækker videre end nationale standarder og EU-standarder for miljøbeskyttelse.
Der kan søges om tilskud til at gennemføre projekter i både Danmark og udlandet. Supplerende information om projekter i udlandet(PDF).
Projekter kan søges af private og offentlige virksomheder, private personer, selvejende institutioner, offentlige og private forskningsinstitutioner, brancheorganisationer og lignende organisationer, foreninger samt grupper eller sammenslutninger af ovennævnte aktører.
Der gøres særligt opmærksom på, at der på www.ecoinnovation.dk i løbet af marts 2016 vil komme en vejledning til ansøgere om, hvordan parter kan organisere sig, når der ansøges om tilskud til et fyrtårnsprojekt.
Indsendelse af ansøgninger
Bestyrelsen introducerer i 2016 en præscreenings-procedure for fyrtårnsprojekter. Præscreeningsproceduren medfører, at ansøgningsprocessen opdeles i to faser. I fase 1 indsendes en kort ansøgning og budget. På baggrund af de korte ansøgninger udvælger bestyrelsen de projektforslag, som bestyrelsen ønsker at se en fuld ansøgning på.
Fase 1
Bestyrelsen indkalder ansøgninger under fase 1. I fase 1 indsender ansøgere en ansøgning med fokus på projektets grundide, miljømæssigt og erhvervsmæssig potentiale samt en kortfattet beskrivelse af en række yderlige punkter. Der anvendes et særligt ansøgningsskema i fase 1. Find ansøgningsskema fase 1
Bestyrelsen vil på baggrund af ansøgninger indkommet i fase 1 vælge et begrænset antal projekter, hvor bestyrelsen vil bede ansøgerne om en fuld ansøgning, der skal indsendes i fase 2. De øvrige ansøgere vil modtage et afslag.
Frist fase 1: Ansøgning i fase 1 skal være Miljøstyrelsen i hænde senest den 2. maj 2016 kl. 12.00
Ansøgere forventes at få svar på ansøgninger indkommet under fase 1 i slutningen af juni 2016.
Ansøgninger kan sendes med:
- e-mail. Mailen skal mærkes i titelfeltet med: ”MUDP 2016 fyrtårn fase 1 – (anfør projekttitel)”. Ansøgningsskemaet, der skal underskrives, og budgetskemaet skal vedhæftes e-mailen i PDF-format.
- brevpost. Kuverten skal mærkes på forsiden med "MUDP 2016 fyrtårn fase 1. Ansøgningsskemaet skal underskrives og budgetskema skal vedlægges. Ansøgningsmaterialet skal indsendes i 1 eksemplar – uden ringbind eller anden form for indbinding.
Sammen med ansøgningsmaterialet findes en vejledning i udfyldelse af skemaet. Man kan også finde svar på typiske spørgsmål under FAQ på MUDP’s hjemmeside.
Fase 2
Ansøgere, som bestyrelsen har bedt om at indsende en fuld ansøgning i fase 2, skal indsende et udfyldt og underskrevet ansøgningsskema samt budgetskema. Ansøgningsskema – fase 2 og budget skema fremsendes til ansøgere sammen med bestyrelsen anmodning om en fuld ansøgning.
Frist fase 2: Ansøgninger i fase 2 skal være Miljøstyrelsen i hænde senest den 3. oktober 2016 kl. 12.00.
Ansøgninger kan sendes med:
- e-mail. Mailen skal mærkes i titelfeltet med: ”MUDP 2016 fyrtårn fase 2 – (anfør projekttitel)”. Ansøgningsskemaet, der skal underskrives, og budgetskemaet skal vedhæftes e-mailen i PDF-format.
- brevpost. Kuverten skal mærkes på forsiden med "MUDP 2016 fyrtårns fase 2. Ansøgningsskemaet skal underskrives og budgetskema skal vedlægges. Ansøgningsmaterialet skal indsendes i 1 eksemplar – uden ringbind eller anden form for indbinding.
Læs mere om projekttyper, tilskudsprocenter, vurderingskriterier m.m.
Bestyrelsen vil sikre, at der under Innovationspuljen i 2016 udmøntes ca. 19,5mio. kr., som er målrettet innovation i små- og mellemstore virksomheder inden for områderne 1) klimatilpasning og vand, 2) reduceret belastning af natur og miljø, og 3) bedre ressourceeffektivitet. Der kan søges tilskud til teknologiudvikling, test og demonstration samt verifikation af miljøteknologi (ETV).
Læs nærmere om de tre temaer, der kan søges indenfor.
Grøn Innovationspulje er målrettet små og mellemstore virksomheder (SMV), der arbejder med at udvikle og afsætte grønne teknologier.
Ved vurdering af om tilskud til projektet vil fremme teknologiudvikling i SMV tages udgangspunkt i følgende retningslinjer:
1. Teknologiudviklingen skal alt overvejende ende i SMV
2. SMV skal som minimum blive medejer af den udviklede teknologi samt medindehaver af de evt. patenter der følger af projektet
3. Hovedansøger skal, med mindre helt særlige forhold gør sig gældende, være SMV
4. Store virksomheder kan til sammen medansøge i størrelsesorden 30 % af det samlede budget (i det enkelte projekt).
5. Store virksomheder kan til sammen medvirke som underleverandør i størrelsesordenen 30 % af det samlede budget (i det enkelte projekt), jf. MUDP generelle retningslinjer for dette (se i vejledningen til ansøgningsskemaet).
For definition af små og mellemstore virksomheder anvendes EU kommissionens definition [link], se i bilag 1.
Der er ca. 19,5 mio. kr. til uddeling i denne pulje.
Der kan søges om tilskud til at gennemføre projekter i både Danmark og udlandet. Supplerende information om projekter i udlandet(PDF).
Projekter kan søges af private og offentlige virksomheder, private personer, selvejende institutioner, offentlige og private forskningsinstitutioner, brancheorganisationer og lignende organisationer, foreninger samt grupper eller sammenslutninger af ovennævnte aktører.
Indsendelse af ansøgninger
Ansøgere skal indsende et udfyldt og underskrevet ansøgningsskema samt budgetskema.
Ansøgninger skal være Miljøstyrelsen i hænde senest den 23. maj 2016 kl. 12.00.
Ansøgninger kan sendes med:
- e-mail. Mailen skal mærkes i titelfeltet med: ”MUDP Innovationspulje 2016 – (anfør projekttitel)”. Ansøgningsskemaet, der skal underskrives, og budgetskemaet skal vedhæftes e-mailen i PDF-format.
- brevpost. Kuverten skal mærkes på forsiden med "MUDP Innovationspulje 2016”. Ansøgningsskemaet skal underskrives og budgetskema skal vedlægges. Ansøgningsmaterialet skal indsendes i 1 eksemplar – uden ringbind eller anden form for indbinding.
Sammen med ansøgningsmaterialet findes en vejledning i udfyldelse af skemaet. Man kan også finde svar på typiske spørgsmål under FAQ på MUDP’s hjemmeside.
Læs mere om projekttyper, tilskudsprocenter, vurderingskriterier m.m.